Bővebben az animátori munkáról

Az animátorok egyaránt jártasak a gyerekekkel való foglalkozásban és a gazdálkodás munkafolyamataiban, így az egész nap során irányítják a foglalkozást.

Dologra bírják a gyerekeket, bemutatják a munkafolyamatokat, elmondják annak értelmét, példákkal hozzák azokat közelebb a gyerekekhez. A terményeket és állatokat összekapcsolják a mindennapi élettel, megmutatják, hogyan találkozunk velük a mindennapokban úgy, hogy általában nem is vagyunk tudatosak felőle. Fontos feladatuk éppen ezért a szemléletformálás is, ők beszélnek a munka során az egészséges táplálkozásról, az adalékmentes, valódi élelmiszerekről és arról, milyen értékes szolgálatot tesz az élelmiszert előállító ember.

Az animátorok munkája már jóval a csoport érkezése előtt megkezdődik a program összeállításával, valamint a fogadó gazdával való egyeztetéssel. Az animátor a gazdával együtt igyekszik a tanya és környéke adottságát kihasználva érdekes, változatos és sok tanulsággal szolgáló programot összeállítani. Ez tapasztalatot és kreativitást igényel, hiszen a gazdáknak ritkán van gyakorlata gyerekcsoportok fogadásában, így az egyes program elemeket közösen kell kitalálni.

Az animátoroknak szintén feladata az egyes munkafolyamatok bemutatása, kiegészítve a gazda szerepét, aki jó esetben mindenhez ért, viszont nem tud mindenhol ott lenni.

Szintén az animátor visz színt, vidámságot a foglalkozásokba saját természetes derűjével, játékokkal, énekkel és azzal, hogy olyan mozzanatokat is játékossá tesz, mint pl. a csoportok elosztása.

Mivel a programok a szabadban, gyakran természeti környezet közelében zajlanak, a nap színesítéseként természetismereti, állat- és növényfelismerési foglalkozás és játék is zajlik. Éppen ezért célszerű, ha az animátor környezeti nevelői tapasztalattal is rendelkezik.

Végezetül fontos az animátor rögtönzési képessége, mivel rendszeresen adódhatnak akadályok, események, melyeken tovább kell lendíteni a foglalkozást.